Het geheim van 1%: hoe kleine verbeteringen grootse resultaten opleveren

Het geheim van 1%: kleine verbeteringen - grootse resultaten

Druk, druk, druk. Zo beschrijven we onze dagen vaak en het lijkt soms onmogelijk om positieve veranderingen aan te brengen die ook blijvend zijn. Maar wat als ik jou vertel dat de sleutel tot die grote transformatie in jouw organisatie juist in de allerkleinste details ligt, dicht bij jou? Dit is nou juist het inzicht dat James Clear deelt in zijn inspirerende boek Atomic Habits.

Als voormalig zorgmedewerker heb ik zelf de kracht van simpele, kleine gewoontes ervaren. Daarom deel ik hieronder graag enkele inzichten uit het boek en hoe deze principes jou kunnen helpen om efficiënter te werken.

De kracht van die 1% verbetering

James Clear introduceert het volgende idee. Hij stelt dat als je elke dag maar 1% beter wordt, dit na verloop van tijd tot enorme verbeteringen leidt. In de zorg kunnen kleine aanpassingen in dagelijkse routines een grote impact hebben op de patiëntenzorg. Een voorbeeld. Handhygiëne is belangrijk in ziekenhuizen om infecties te voorkomen. In plaats van personeel te overbelasten met lange trainingen, kan een simpele gewoonte, zoals het standaard plaatsen en gebruiken van handdesinfectiemiddel bij het binnenlopen van een patiëntenkamer, al een groot verschil maken. Deze kleine, consistente gewoonte verbetert de algemene hygiëne en verlaagt infectierisico’s aanzienlijk.

Gewoontes stapelen voor een efficiënte weg naar verbetering

Clear stelt verder dat je nieuwe gewoontes het beste kunt opbouwen door ze te koppelen aan bestaande gewoontes, een techniek die hij “het stapelen van gewoontes” noemt. Stel je voor dat je elke ochtend als verpleegkundige bij het controleren van de vitale functies van patiënten direct ook hun medicatie controle doet. Door deze twee handelingen aan elkaar te koppelen, zorg je voor een efficiënter werkproces en verminder je de kans op fouten.

De omgeving vormt je gewoontes

Een ander belangrijk punt uit Atomic Habits is dat je omgeving een enorme invloed heeft op je gedrag. Clear stelt dat het makkelijker is om goede gewoontes aan te nemen als je omgeving deze ondersteunt. Als ziekenhuizen gezonde voeding promoten door in kantines gezondere opties beter zichtbaar te presenteren en junkfood juist minder toegankelijk te maken, zullen medewerkers en patiënten eerder gezonde keuzes maken. Dit is praktisch gebruik van omgevingsontwerp dat bijdraagt aan een betere gezondheid.

Mijn eigen ervaring

In mijn eigen werk heb ik gezien hoe kleine veranderingen in gewoontes tot belangrijke verbeteringen kunnen leiden. Bijvoorbeeld, door elke dag vijf minuten te besteden aan het updaten van patiëntendossiers in plaats van dit uit te stellen tot het einde van de week, was mijn administratieve last verminderd en de nauwkeurigheid van de dossiers verbeterd. Deze kleine gewoonte heb ik volgehouden, en het heeft niet alleen mijn werkdruk verlaagd maar ook de zorgkwaliteit verhoogd.

Conclusie: kleine gewoontes, grote impact

De inzichten uit Atomic Habits tonen aan dat je geen enorme veranderingen hoeft door te voeren om een verschil te gaan zien. Door kleine gewoontes consistent toe te passen, kun je als zorgmedewerker een grote verbetering in je werk en de zorg die je levert, tot stand brengen.

Dus waarom zou je wachten op het perfecte moment om hiermee te beginnen? Ik wil je aanmoedigen om vandaag simpel te starten met het invoeren van een kleine, positieve gewoonte en te zien hoe die kan leiden tot  veranderingen in de zorg op veel grotere schaal. Dus onthoud: kleine gewoontes doen ertoe, ze kunnen een grote impact hebben.

Tip, wil jij praktisch aan de slag met het verbeteren van de samenwerking in jouw team en ben je bereid een eerste kleine stap te zetten? Kijk dan ons gratis Webinar “Groeien naar een TOP zorgteam”.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!