Rein

"ONTDEK TALENT IN DE ZORG"

Yvonne Vredendaal - manager Rein - profielfoto

"

"De wens was om zowel op individueel niveau als op teamniveau aan de optimale inzet van talent binnen de zorg te werken. Leren en ontwikkelen staat op een te laag pitje, en door REIN (een digitale leeromgeving) toegankelijk en beschikbaar te maken willen we mensen in hun kracht zetten. Door de match met Team in Balans hebben wij de TMA talentenanalyse en een feedbacktool kunnen implementeren en door de aanvullende workshops van Team in Balans zijn zorgteams een stuk beter gaan samenwerken. Onmogelijk om de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te vinden? Team in Balans heeft wat mij betreft het tegendeel bewezen." 

- YVONNE VREDENDAAL - manager platform rein 

Rein logo

Alles begint met een goed gesprek, en dat is wat gefaciliteerd én begeleid moet worden.

"Je moet iets met een e-learning database" was de opmerking in 2017 waar REIN uit is ontstaan. Ondanks dat dit een beperkte boodschap was, was het genoeg trigger voor Yvonne om samen met haar compagnon in het diepe te springen en het project op te pakken. Met een subsidie in de achterzak is REIN opgericht en opgebloeid tot een stichting waar leren en ontwikkelen binnen de zorg leuk, laagdrempelig en voor iedereen beschikbaar is. Één van de dingen die REIN hierbij nodig had, was een partner op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling, een partner die ze in Team in Balans hebben gevonden.

TB Yvonne Rein sfeer

Ontdek talent in de zorg met een tool

Yvonne vond allerlei tools op de markt die zich richten op het testen en in kaart brengen van persoonlijkheidskenmerken, maar de wens vanuit REIN was een tool voor de zorg die iets zegt over het talent en die geheel zelfstandig uit te voeren is, zoals de TMA Talenten Analyse. "Een tool die werknemers uit de zorg zelf kunnen gebruiken, maar ook zelf kunnen interpreteren." Aan de andere kant was er ook de vraag naar een geschikte feedbacktool inclusief 360 graden feedback, een tool waarbij persoonlijk contact nodig is. Met deze wensen is REIN bij Léon van Team in Balans terechtgekomen, wat tot de start van de samenwerking heeft geleid. Inmiddels maakt REIN gebruik van de TMA Talenten Analyse en de TMA 360 graden feedback-tools. 

Rein Yvonne cirkels
"Team in Balans is onze partner in persoonlijke- en teamontwikkeling die zowel met tooling als coaching, kennis en kunde ons helpt de zorgmedewerker zichzelf te leren kennen en ontwikkelen, zowel individueel als in teamverband." – Yvonne Vredendaal, manager REIN

 

Verdieping met teamworkshops

"Toen er na de implementatie van de tools nog subsidie over was, konden we onze missie nog verder uitwerken", vertelt Yvonne verder. "Want ga maar zelf met al die tools werken, om vervolgens bij elkaar te zitten en te kijken hoe de samenwerking beter kan." Een vervolggesprek met Léon leidde REIN in de richting van workshops, waar er inmiddels veel van zijn afgenomen. Één workshop richt zich op het inzicht krijgen in jezelf en elkaar, een tweede op communicatie en feedback. Een derde workshop richt zich op het evalueren van de samenwerking in het team waarbij gebruik wordt gemaakt van een teamscan.  Er zijn nu ook challenges beschikbaar waarmee een team zich uit kan laten dagen om te groeien. Door de expertise van Team in Balans in te zetten heeft REIN de brug kunnen slaan van het in kaart brengen van talent naar het optimaal benutten van dit talent in teams. Een proces dat volgens Yvonne niet zonder persoonlijke begeleiding van experts gerealiseerd kan worden.

Rein Medewerkers Reincoach
Een teamcoach van Rein in gesprek met zorgmedewerkers

Continuïteit is key

De samenwerking tussen REIN en Team in Balans heeft ook tot een continu proces geleid: "Het mooie aan de projecten die we op hebben weten te starten is dat er een soort continuïteit ontstaat. Mensen die met de tools werken maken een persoonlijk ontwikkelplan dat vervolgens met een leidinggevende besproken kan worden. Dit leidt tot concrete actiepunten die het functioneren van de teams alleen maar ten goede komt. Door aan het grote geheel te werken proberen we ziekteverzuim, uitval en uitstroom te voorkomen. Dat is het doel dat we voor ogen hebben." Een doel wat Yvonne iedere dag motiveert het beste uit de diensten van REIN te halen.

"Ik vond de afwisseling tussen luisteren naar theorie, met elkaar in gesprek gaan en oefeningen doen fijn."

Suzanne // zorgmedewerker Pieters en Bloklands Gasthuis

Zorg goed voor jezelf in de zorg

Iedereen die wel eens gevlogen heeft kent het devies 'help eerst jezelf voor je een ander helpt', iets wat volgens Yvonne ook in de zorg van toepassing is. "Mijn wens was heel specifiek, want de tools moesten laagdrempelig zijn, mensen moesten het zelf uit kunnen voeren en het mocht ook niet te duur zijn. Team in Balans laat zich het best omschrijven als de spreekwoordelijke speld in de hooiberg, want door mee te denken en vanuit oplossingen te beredeneren hebben we hele mooie resultaten kunnen behalen. Inmiddels hebben we mensen uit de zorg kunnen helpen ook goed voor zichzelf te zorgen."

Inmiddels zijn er al ruim 3.000 talentenscans afgenomen, en Yvonne is niet van plan het hierbij te laten. Wil jij zelf ook een goed gesprek voeren? Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek met iemand van ons team.

>
Success message!
Warning message!
Error message!