Waarom een nulmeting in je team belangrijk is voor de verbinding

Inzicht in je teamleden binnen de zorg voor meer teamgevoel

Miniserie Workshop 1: Nulmeting, inzicht in het team & mogelijke ontwikkeldoelen

Merk jij ook dat de verbinding in je team maar niet echt van de grond komt, maar weet je niet waar je moet beginnen? Over verbinding maken moet je niet te veel praten, maar er wat aan gaan doen. Zet de eerste stap door je medewerkers bij elkaar te brengen en hen te laten kijken waar ze staan als team. Dat kan bijvoorbeeld door een laagdrempelige tool in te zetten, als een workshop. In deze miniserie nemen we je mee in de verschillende fases die onze team workshops bieden. Van talenten ontdekken tot het in praktijk brengen van ontwikkeldoelen: iedere workshop richt zich op een andere fase binnen het grotere doel van teamontwikkeling. Vandaag beginnen we bij de basis met workshop 1: het verkrijgen van inzicht in het team en het opstellen van mogelijke ontwikkeldoelen.

Behoud je personeel, doe de nulmeting

We kunnen er in deze tijd niet omheen: goed personeel vinden is lastig, maar goed personeel behouden lijkt soms onmogelijk. Gelukkig is het inderdaad zo dat goed personeel behouden lastig líjkt, want dankzij verschillende tools is het zeker mogelijk om verbinding aan te brengen binnen je zorgteam. En dus die goede teamleden te behouden.

Een belangrijk onderdeel uit workshop 1 is het individueel aandacht geven aan deze teamleden, en aan de talenten die zij hebben. Aan de hand van de ingevulde teamscan wordt er als het ware een diagnose gesteld, die je ook wel als nulmeting kan zien. Hieruit komt duidelijk naar voren wat er nodig is en waar de samenwerking binnen het team op stuk loopt.

Inzicht in je teamleden als je team

Wat centraal staat binnen deze nulmeting is zowel de aandacht voor de individuele talenten en competenties, als de koppeling van deze talenten en competenties naar het team. Blijkt dat het team uit allemaal leden bestaat die heel graag gehoord worden, maar mist de assertiviteit? Dan is de kans groot dat er te weinig sturing in het team is waardoor kansen niet optimaal benut worden.

In de praktijk komen we ook wel eens teams tegen die dusdanig samengesteld zijn, dat er van verbinding nog helemaal geen sprake is. Bijvoorbeeld wanneer zorgprofessionals samen een team vormen met facilitair medewerkers. Of wanneer er in allerijl een team uit de grond is gestampt. Je kunt je voorstellen dat de samenwerking hierin niet vanzelf komt.

Zonder vertrouwen geen vervolg

Nadat de diagnose is gesteld ontstaat er vanzelf ruimte voor een plan. Een plan dat verder uitgewerkt wordt in de volgende workshops, maar waarbij één onderdeel onmisbaar is: vertrouwen. Als je te snel in de ‘doe modus’ schiet, ga je voorbij aan de fundering van een succesvol zorgteam. In deze workshop is er dan ook een speciale rol weggelegd voor het stevig aanleggen van die basis, zodat er een veilige en vertrouwde omgeving ontstaat om in de toekomst aan de teamdoelen te kunnen werken.

Ben je benieuwd naar de vervolgstap na workshop 1? Hou dan onze socials in de gaten voor deel 2, of kijk vast op onze website.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!