Hoe creëer je een veilig klimaat voor jouw teamleden?

Een veilig klimaat voor jouw teamleden in de zorg creëren?

In navolging op de blog over verbinding in zorgteams praten we vandaag met Maybelline Molensky, teamcoach en individueel begeleider bij Team in Balans. We hebben het over het terughalen van vertrouwen in teams, wanneer dit vertrouwen om wat voor reden dan ook verminderd is. Bijvoorbeeld door managementwisselingen, wisselingen in teams of bij veelvuldig roddelen.

Consequenties aan gedrag geven

“Veiligheid is niet de afwezigheid van gevaar, maar de aanwezigheid van verbinding.” Een mooie quote die Maybelline aanhaalt om weer te geven waar het volgens haar om gaat. “De vervolgstap is hoe je dit als manager realiseert, en waar je wel en geen aandacht aan geeft.”

Hoe krijg je verbinding tussen collega’s

Het meest gegeven antwoord op de vraag hoe je collega’s verbindt is door teamuitjes te organiseren. Volgens Maybelline is het inderdaad belangrijk om collega’s ook op persoonlijk vlak te leren kennen. “Maar vaak zie je dat de teamuitjes hooguit twee keer per jaar plaatsvinden, dus dit is te weinig om je echt verbonden met elkaar te voelen.”

Weten medewerkers zich te verbinden met wat zij belangrijk vinden en kunnen zij dat onder woorden brengen?’, is de vraag waar het hem in zit volgens Maybelline. Vragen die hierbij komen kijken zijn: ‘Wat zijn mijn waarden?’ En ‘hoe kan de zorgmanager dat bij de medewerkers aanwakkeren?’ Medewerkers die ogenschijnlijk lijnrecht tegenover elkaar staan qua reactie hebben, blijken vaak een andere behoefte te hebben, maar wel hetzelfde belang na te streven. Ondertiteling van de zorgmanager is hierbij dan essentieel. Verbindt de medewerkers op het gezamenlijke belang en geef inzicht in de verschillende behoeftes.

Bepaal je eigen waarden

Om deze vragen te kunnen beantwoorden is inzicht in de behoeftes en waarden van jezelf en van je collega’s nodig, iets wat Maybelline dankzij TMA en begeleiding realiseert. “In de persoonlijkheidstest komen zowel behoeftes als talenten naar boven. Op basis hiervan krijg je inzicht in wat voor jou echt belangrijk is in de samenwerking met collega’s.” Door een veilig klimaat te creëren ontstaat vervolgens vanzelf de ruimte om deze waarden uit de durven spreken.

Maybelline vervolgt haar verhaal met een voorbeeld uit de praktijk: “Laatst begeleidde ik een team met als teamtalent ‘accuraat’. Dingen als ‘afspraak is afspraak’ waren daar heel belangrijk, net zoals op tijd komen. Er waren een paar medewerkers die het wat minder nauw namen met afspraken, en dat botste. Door hier inzicht te geven in zowel de eigen behoeftes en waarden als die van de ander, ontstond er meer begrip en verbinding.”

Heb jij binnen jouw team ook het idee dat de verbinding ontbreekt? Neem dan eens contact met mij op, dan kijken we samen hoe we dit kunnen verbeteren.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!