Nooit meer te druk

Nooit meer te druk als teamcoach binnen de zorg

“Ik sloeg aan toen ik de titel van een boek van Tony Krabbé las: Nooit meer te druk. We hebben allemaal overvolle agenda’s en geen ruimte om achterover te leunen en te ademen. Terwijl dat precies is wat we zo hard nodig hebben”, zo vindt Marit Koolhaas, assessor, coach en teamcoach bij Team in Balans. Vandaag hebben we het met Marit over het goed verdelen van je aandacht in plaats van je tijd, voor iedereen die in de zorg werkt.

Dweilen met de kraan open

“Inboxen puilen uit en de to-do lijsten lijken geen eind meer te hebben. Op de werkvloer vliegen de burn-out verschijnselen je om de oren, maar toch blijven we tevergeefs proberen alles gedaan te krijgen. En misschien wel meer dan alles.” Om dit op te lossen ziet Marit vaak dat er als goed voornemen aan time management gedaan wordt. “Maar,” zo vertelt ze verder, “hier wordt het probleem niet mee opgelost. Het enige dat hiermee gerealiseerd wordt is een nog groter gevoel van tekortschieten en doelen niet behalen.”

Wie veel werkt mag veel rusten

Tijdens de lockdowns die we de afgelopen jaren gekend hebben zijn er ontzettend veel goede voornemens gemaakt. “Zo druk als vóór die tijd wilden we het echt nooit meer hebben.” Tot deze naar de achtergrond verdwenen en oude gewoontes weer in ons leven slopen.

“‘Wie veel werkt mag veel rusten’ waren de wijze woorden van auteur Mirjam van der Vegt . Hard werken is helemaal niet erg, zo lang je maar genoeg tijd neemt om tot rust te komen.” Dit kan volgens Marit ook actieve rust zijn, waar je maar ontspanning in vindt. “Durf ook te kiezen voor minder en wees je bewust van wanneer genoeg ook echt genoeg is.”

Waar gaat jouw aandacht naartoe?

De beweging die we willen realiseren is die van ‘moeten’ naar ‘willen’. “Heel vaak moeten we dingen van onszelf. Binnen het TMA – gedragsmodel werken we met de factoren moeten, willen en kunnen. Heel vaak doen we iets omdat het moet (vanuit bijvoorbeeld de omgeving), waarschijnlijk kunnen we ze ook omdat we dit onszelf hebben aangeleerd en beheersen, maar het mooiste is als we het ook willen omdat het aansluit bij de persoonlijke drijfveren en talenten.

Stel jezelf daarom eens de vragen ‘wat wil ik?’ en ‘waar word ik enthousiast van?’, dan volgt de energie vanzelf. “

Wees kritisch binnen je team

Als teamcoach binnen de zorg is het onvermijdbaar om met teamleden te maken te krijgen die overlopen. “Inzicht in waarom de ene collega overloopt terwijl de andere de werkzaamheden prima aankan, zijn dingen die in workshops vaak aan de orde komen. De oplossing ligt vaak in het herverdelen van de taken, iets wat alleen mogelijk is door goed te communiceren. En moet ook echt alles wel wat moet?”

Marit sluit af met een praktische tip om de eerste stap naar een betere balans te zetten: “Zet als teamcoach de workload eens op de periodieke agenda van je team. Zo is iedereen zich hier bewust van en is er ruimte om dit te bespreken. Door de taken goed te verdelen doet iedereen wat goed bij hem of haar past, wat vanzelf tot meer werkplezier leidt.”

Ben jij ook op zoek naar praktische handvatten om de werkzaamheden binnen jouw team wat meer behapbaar te maken? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!