Soms vragen mensen zich af hoe wij als Team in Balans zelf in balans blijven. Daarom neem ik je vandaag mee naar onze meest laatste teamdag. ’s Ochtends hebben we ons beziggehouden met strategische brainstormsessies om de globale lijnen uit te zetten, maar ’s middags gingen we met het hele kernteam aan de slag onder leiding van niemand minder dan Ben Tiggelaar. Met details van de ochtendsessie zal ik je niet vermoeien, maar wel neem ik je graag mee in de verrassende middag die Ben voor ons in petto had.
De centrale vraag van de teamdag
Zoals gezegd vond later op de dag een samenkomst plaats met het volledige kernteam. Op tactisch niveau werd de centrale vraag gesteld: Wat is er nodig om verder te ontwikkelen en te veranderen? Hierbij kwam automatisch het grotere plaatje in beeld, waarbij de strategische beslissingen van de ochtend werden vertaald naar tastbare stappen en plannen.
De dag ging verder met een ontmoeting met samenwerkingspartners, oftewel de flexibele schil van het team. Deze individuen kennen elkaar niet allemaal, en sommigen zijn ook onbekend binnen het kernteam. Het doel is om verbindingen te leggen en nieuwe vormen van commerciële samenwerking te verkennen. De bijeenkomst, die begon met een lezing, bracht verschillende perspectieven samen en creëerde ruimte voor synergie tussen de verschillende spelers.
De rol van Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar speelde een cruciale rol gedurende alle bijeenkomsten. Hij begeleidde het team door dilemma’s in de samenwerking te bespreken, zoals wanneer iemand zelfstandig bezig is bij een klant terwijl er tegelijk de behoefte is aan afstemming. Het team kwam tot verrassende inzichten, waaronder het voor de hand liggende begrip ‘voortgang’. Zo werd bijvoorbeeld benadrukt dat het frustrerend is om op een collega te moeten wachten om verder te kunnen, terwijl de betreffende collega zich hier helemaal niet bewust van is. Zo blijkt maar weer dat ook wij nog altijd leren door elkaars talenten en kernwaarden nog beter te begrijpen. Tot slot was het begrip ‘voortgang’ dus helemaal niet zo voor de hand liggend, maar was wel duidelijk dat dit een gezamenlijke wens is. Dit onderstreepte het evenwicht tussen autonomie en afstemming binnen het team.
Hoewel er bestaande structuren en procedures zijn, benadrukte dit de noodzaak binnen het team om flexibel te blijven en klanten te helpen. Het evenwicht tussen structuur en flexibiliteit is een uitdaging, maar noodzakelijk om de prestaties op peil te houden. Dit komt vooral naar voren wanneer er gewacht moet worden, waardoor de behoefte aan een nieuwe standaard voor de veranderende situatie ontstaat. Deze is tijdens de teamdag besproken en ontwikkeld, waardoor we het overzicht in ons samenspel van strategie, tactiek en samenwerking behouden.
Nu je weet dat ook wij nog altijd blijven leren van elkaars talenten en valkuilen; hoe zit dit binnen jouw zorgteam? Is het wellicht tijd om weer eens samen over de gemeenschappelijke doelen na te denken en hier actief naartoe te werken? Wat je doel ook is, ik help je graag koers te zetten richting een nog beter functionerend team.