De 5 meest voorkomende oorzaken (én oplossingen) van roddelen en de invloed op samenwerking in de zorg

De 5 meest voorkomende oorzaken van roddelen in de zorg

Roddelen is een veelvoorkomend fenomeen in elke werkomgeving; uit recent onderzoek [1] blijkt dat ruim een kwart van de werkenden wel eens te maken heeft met roddelen of ander vervelend gedrag op de werkvloer. In de zorg kan het in het bijzonder schadelijk zijn; zorgteams moeten immers optimaal samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden. Omdat wij ons richten op het ontwikkelen van talenten in de zorg, is het essentieel om de oorzaken van roddelen te begrijpen en aan te pakken om een gezonde werkomgeving te creëren waar talent gezien en benut wordt. Daarom bespreek ik vandaag de vijf meest voorkomende oorzaken (en oplossingen) van roddelen, en hoe deze specifiek van invloed kunnen zijn op zorgteams.

Laten we eens kijken naar de vijf belangrijkste oorzaken én oplossingen van roddelen uit de praktijk van mijn ervaring als teamcoach.

  1. Gebrek aan communicatie werkt speculaties in de hand
    Een van de belangrijkste oorzaken van roddelen is een gebrek aan open en eerlijke communicatie. Wanneer medewerkers zich niet gehoord voelen of belangrijke informatie missen, vullen ze de gaten vaak op met speculaties. In een zorgomgeving kan dit zelfs in teamverband leiden tot misverstanden over patiëntenzorg en werkprocessen.

    Oplossing: Het bevorderen van een cultuur waarin open communicatie wordt aangemoedigd en gefaciliteerd is cruciaal. Regelmatige teamvergaderingen en open spreekuren kunnen helpen om het uitwisselen van informatie  te verbeteren en onzekerheden te verminderen.

  2. Onzekerheid en angst voor verandering
    Veranderingen in de organisatie, zoals nieuwe procedures, reorganisaties of technologische innovaties, kunnen onzekerheid en angst veroorzaken. Je teamleden kunnen gaan roddelen als een manier om hun angsten te uiten en tegelijkertijd meer te weten te komen  over de veranderingen.

    Oplossing: Transparantie over veranderingen en het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces kan de angst verminderen. Trainingen en workshops over verandermanagement kunnen ook helpen om je medewerkers beter voor te bereiden en gerust te stellen.

  3. Gebrek aan vertrouwen
    Een omgeving waar weinig vertrouwen heerst is een vruchtbare bodem voor roddelen. Medewerkers die zich niet veilig voelen om hun mening te uiten, kunnen hun frustraties en zorgen via roddelen kanaliseren.

    Oplossing: Het opbouwen van een cultuur van vertrouwen is belangrijk. Dit bereik je bijvoorbeeld door consistent en eerlijk leiderschap, zoals problemen constructief aanpakken en bijdragen van je teamleden erkennen en waarderen.

  4. Competitieve werkomgeving
    In een werkomgeving waar rivaliteit wordt aangemoedigd boven samenwerking, kunnen medewerkers elkaar als concurrenten zien in plaats van als teamleden. Dit kan leiden tot roddelen en negativiteit.

    Oplossing: Het bevorderen van samenwerking boven onderlinge strijd kan roddelen verminderen. Teambuildingsactiviteiten en het erkennen van de algehele teamprestaties boven individuele prestaties kunnen een positieve impact hebben op de werkomgeving.

  5. Gebrek aan effectief leiderschap
    Effectief leiderschap is van belang bij het verminderen van roddelen. Als leiders niet in staat zijn om duidelijk richting te geven, problemen aan te pakken en een positieve werkomgeving te creëren, kunnen medewerkers vervallen in roddelen. Zo blijkt uit onderzoek [2] dat als iemand zich niet aan de groepsnormen houdt, deze persoon grote kans loopt dat er over hem of haar geroddeld wordt.

    Oplossing: Investeren in jouw leiderschapsontwikkeling is belangrijk. Leiders in de zorg zouden getraind moeten worden in communicatie, conflictoplossing en teamdynamiek om een gezonde en productieve werkomgeving te bevorderen met duidelijke kaders.

De invloed van roddelen op talentenontwikkeling in de zorg

Roddelen kan bovendien een directe, negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van talenten in jouw zorgteam. Het creëert een onveilige werkomgeving waarin medewerkers zich niet veilig of gewaardeerd voelen. Dit kan leiden tot verminderde motivatie, verhoogd personeelsverloop en een lagere kwaliteit van zorg richting patiënten.

Oplossing: Door de oorzaken van roddelen aan te pakken en een cultuur van open communicatie, vertrouwen en samenwerking te bevorderen, kunnen zorginstellingen een omgeving creëren waarin talenten kunnen bloeien. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van medewerkers, maar ook aan de kwaliteit van zorg die zij bieden.

Wat kan ik eraan doen?

Samen met mijn collega’s van Team in Balans zetten we ons in voor het ontwikkelen van talenten in de zorg door het aanbieden van trainingen en workshops die gericht zijn op communicatie, teamwerk en leiderschapsontwikkeling. Samen met teamleiders kunnen we zo werken aan een zorgomgeving waarin iedereen zich gehoord, gewaardeerd en gemotiveerd voelt om de best mogelijke zorg te bieden.

De conclusie

Roddelen is een symptoom van dieperliggende problemen binnen een team of organisatie. Door de oorzaken van roddelen te begrijpen en aan te pakken in hun teams, kunnen zorginstellingen en hun leiders een positieve en ondersteunende werkomgeving creëren. Dit leidt niet alleen tot betere samenwerking en hogere werktevredenheid, maar uiteindelijk ook tot een hogere kwaliteit van zorg.

Benieuwd hoe we dit concreet aanpakken? Bekijk hier onze teamworkshops of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!