Hoe breng je echte verbinding in je zorgteam als dit niet vanzelf ontstaat

Hoe breng je echte verbinding in je zorgteam?

Ik hoor vaak van teamleiders in de zorg dat ze hun medewerkers meer met elkaar willen verbinden. Soms hebben ze mensen in hun team met een hoge behoefte aan contact leggen, en hebben ze zoals dat binnen TMA heet, het talent ‘verbinding’. Met dat talent stap je makkelijk op mensen af om verbinding met hen te maken. Maar niet iedereen heeft die eigenschap, en je kunt het dan ook niet zo maar leren.  Er zijn echter wel verschillende tips en tricks om verbinding in het team aan te brengen. Zo kan ontwapening een belangrijke rol spelen in het bouwen aan vertrouwen.

Een gebrek aan verbinding is een gebrek aan vertrouwen

Een team mopperde tijdens een workshop over de oude teamleider, omdat die teveel top-down werkte. Hij besteedde zijn tijd aan het managen van de medewerkers, maar zij voelden op hun beurt geen verbinding met hem. De teamleider zag dit, maar kreeg het niet zelf voor elkaar deze verbinding tot stand te brengen. Daarom schakelde hij Team in Balans in.

Uit de gesprekken met het team bleek als voornaamste commentaar dat de teamleider zich te weinig liet zien. Hij werkte veel op afstand en trok zich terug, waardoor hij niet meer als onderdeel van het team werd gezien. De verbinding was er niet en daarmee ontbrak ook het gevoel van vertrouwen.

Gelijkwaardigheid is een belangrijk talent binnen de zorg

Medewerkers uit de zorg laten vaak het TMA-talent ‘gelijkwaardigheid’ zien. Dit houdt in dat ze niet snel tegen iemand opkijken en iedereen als gelijk zien. Voldoe je als teamleider niet aan dit plaatje? Dan word je al gauw als arrogant gezien. Tegelijkertijd heerst er wel de behoefte aan sturing en een teamgevoel. Een lastige spagaat waar je als teamleider in terecht kan komen.

7 tips om verbinding in jouw zorgteam aan te brengen

Om te voorkomen dat je in deze spagaat terecht komt gebruik je deze handige checklist met 7 tips voor meer verbinding:

1. Heb aandacht voor je teamleden
Het aanbieden van bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelplan laat zien dat je aandacht hebt voor je teamleden, en helpt ze ook in de verdere ontwikkeling

2. Laat je gezicht zien op de werkvloer
Alleen maar op afstand werken zal niet tot verbinding leiden

3. Maak gebruik van elkaars talenten
Ben je assertief? Laat dit dan aan je teamleden zien zodat zij hierin mee kunnen gaan

4. Geef je teamleden een stem
Vraag je teamleden naar hun mening en zorg dat iedereen hierbij aan bod komt

5. Verwen teamleden met een uitje
Zorg ook voor verbinding in een informele setting waardoor je elkaar op een andere manier leert kennen

6. Geef waardering en betrek iedereen
Jong of oud: zorg voor een inclusieve sfeer

7. Vraag teamleden op tijd te stoppen
Medewerkers in de zorg werken hard en gaan soms over hun grens, dus hou deze grenzen in de gaten en vraag ze te ontspannen

Benieuwd naar een verdieping op het gebied van verbinding? Lees dan binnenkort ook onze blog over de rol van vertrouwen en veiligheid bij verbinding.

Wil je graag meer weten over het vergroten van de verbinding binnen jouw team? Kijk dan ook eens naar onze team workshops. Of meld je aan voor onze training groeien naar een TOP zorgteam.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!