Je gelooft niet wat er gebeurde na 23 jaar dienstverband…

Lees hier hoe wij medewerkers helpen om na ontslag een succesvolle doorstart te maken door te focussen op hun unieke talenten. Ontdek onze aanpak!

Het was een druilerige dinsdagochtend toen Jan na 23 jaar trouwe dienst naar het kantoor van zijn leidinggevende werd geroepen. Hij voelde de zenuwen in zijn maag, niet wetende dat dit gesprek zijn leven voorgoed zou veranderen. Jan had altijd met volle overgave gewerkt in zijn functie, maar door fysieke ongemakken kon hij zijn werk niet meer naar behoren uitvoeren. De organisatie had geprobeerd hem andere werkzaamheden aan te bieden, maar niets leek echt te passen. Nu zat hij tegenover zijn baas, die hem met een bezorgde blik vertelde dat ze geen andere keuze hadden dan afscheid te nemen. Het nieuws sloeg in als een bom.

Voor Jan voelde het alsof de grond onder zijn voeten wegzakte. Wat nu? Hoe zou hij ooit nog een nieuwe baan vinden op zijn leeftijd, met zijn beperkingen en zonder enige recente opleiding? Deze realiteit, waar veel werknemers helaas mee te maken krijgen, benadrukt het belang van een begripvolle en strategische benadering van carrièretransities. Gelukkig kun je door te focussen op talenten en capaciteiten werknemers helpen om deze uitdagende fase om te zetten in een kans voor groei en vernieuwing.

Begrip voor de emotionele impact

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt hoe groot de emotionele impact is op zowel de werkgever als de werknemer. Beiden moeten omgaan met gevoelens van verlies, onzekerheid en angst. Door wederzijds begrip te tonen leg je een waardevolle basis voor een positieve overgang naar nieuw werk.

Focussen op talenten en capaciteiten

Ondanks de uitdagingen bezit ieder individu unieke talenten en capaciteiten die kunnen worden omgedraaid naar nieuwe kansen. De crux zit hem in het identificeren van deze sterke punten zodat je ze aan relevante en passende rollen kan koppelen. Voor de eerder genoemde medewerker betekent dit dat zijn uitgebreide ervaring wordt herkend en er naar manieren worden gezocht om deze toe te passen in minder fysiek belastende rollen. Door te focussen op wat de medewerker kan doen, in plaats van op wat hij niet meer kan doen, gaat de overgang naar een nieuwe werkplek een stuk soepeler.

Creëren van een persoonlijk ontwikkelingsplan

Het ontwikkelen van een persoonlijk plan dat nieuwe loopbaanpaden en opleidingsmogelijkheden schetst, is minstens net zo belangrijk. Dit plan moet gebaseerd zijn op een diepgaande beoordeling van de vaardigheden, interesses en potentiële nieuwe rollen van de medewerker. Het kan bijvoorbeeld inhouden dat de medewerker wordt bijgeschoold in gebieden waarin hij aanleg of interesse heeft, waardoor zijn loopbaanmogelijkheden worden vergroot.

Communicatie en ondersteuning tijdens de transitie

Effectieve communicatie speelt altijd een belangrijke rol, maar zeker ook tijdens het transitieproces. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige check-ins, open gesprekken over de voortgang en een duidelijke uitleg van de stappen in de loopbaanverandering. Het bieden van ondersteuning, zoals in de vorm van counseling en mentorschap, kan de emotionele last voor de medewerker verlichten en helpen zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Empoweren van de medewerker en de nieuwe werkgever

Als de medewerker zich voorbereidt op een nieuwe rol of organisatie, is het belangrijk om hem van de tools te voorzien om zijn sterke punten en behoeften te kunnen communiceren. Dit houdt in dat hij wordt getraind om te verwoorden wat zijn talenten zijn, maar ook hoe hij kan bijdragen aan het nieuwe bedrijf. Wat ook zeker helpt is om de nieuwe werkgever te leren wat de unieke capaciteiten van de medewerker zijn, en hoe deze het beste kunnen worden ondersteund.

Uitdagingen omzetten in kansen

Carrièretransities, vooral die met ontslag te maken hebben, blijven altijd een uitdaging. Door te focussen op individuele talenten en uitgebreide ondersteuning, kunnen deze transities kansen voor groei geven in plaats van als iets negatiefs te eindigen.

Door de nadruk te leggen op empathie en ondersteuning kunnen we samen met zorgorganisaties deze moeilijke transities beter begeleiden, tot voordeel van zowel de medewerker als het bedrijf. Speelt er op dit moment ook iets dergelijks in jouw zorgteam? Lees hier dan meer over ervaringen met Team in Balans of neem contact op.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!