In mijn werk als coach ben ik in contact met diverse mensen en teams, en het valt me vaak op hoe verschillend het vermogen is van mensen om zich te ontwikkelen. Niet zozeer wat betreft intelligentie, maar met name wat persoonlijke capaciteiten aangaat. Natuurlijk ligt dit voor een deel aan mijn manier van coachen. Maar een andere belangrijke ontwikkelingsfactor is het vermogen tot zelfreflectie. Wat mij betreft is deze capaciteit één van de belangrijkste succesfactoren voor iemands persoonlijke ontwikkeling en die van een team. Zou het niet mooi zijn als je dit vermogen tot zelfreflectie kunt stimuleren en ontwikkelen?
Benieuwd of het vermogen tot zelfreflectie is te ontwikkelen?
Het vermogen tot zelfreflectie, waar wordt dat nou door bepaald? Je kunt het uitsplitsen in twee aspecten: de mate waarin bepaalde talenten aanwezig zijn, en de deuken die we op emotioneel gebied in ons leven hebben opgelopen. Mocht zelfreflectie niet vanzelfsprekend voor iemand zijn, dan moet je verder kijken: wat is de onderliggende oorzaak en welke aanpak past hierbij.
Is talent tot zelfreflectie aanwezig?
Wellicht mist iemand bepaalde talenten voor zelfreflectie en is het vermogen tot zelfreflectie daardoor minder goed ontwikkeld. Talenten zijn onze sterke punten, deze hebben we van nature meegekregen. Uit een talentenanalyse blijkt in welke mate een persoon (of team) de onderliggende talenten heeft die ten grondslag liggen aan zelfreflectie. Eenmaal in kaart gebracht, dan is het mogelijk de coaching hierop te richten en zo de ontwikkeling van zelfreflectie te bevorderen.
Herstel van emotionele deuken
Emotionele deuken die we in ons leven oplopen, hebben meestal grote gevolgen. Om onszelf emotioneel te beschermen bouwen we vaak ‘muurtjes’ om ons heen. Bijvoorbeeld door je terug te trekken en je niet te laten horen of juist het tegenovergestelde: altijd met je mond vooraan staan. Wellicht maak je je er met een grapje van af of geef je vaak de ander de schuld van wat er gebeurt. Dit gedrag is gericht op het behoud van het bestaande (bescherming) en staat iemands ontwikkeling in de weg. Coaching is dan vooral gericht op het emotioneel geven van wat achter de ‘muurtjes’ nodig is.
Durf naar jezelf te kijken
Wil je persoonlijk of als team groeien? Dan is het noodzakelijk dat je naar jezelf durft te kijken om na te gaan waar jouw mogelijkheden liggen voor persoonlijke – en teamontwikkeling. Dit is vaak lastig in je eentje. Hulp is meestal onontbeerlijk. Schakel anderen in om je te helpen in deze ontwikkeling.
Doe zelf een analyse
Wil je weten in welke mate jij beschikt over talenten voor zelfreflectie? Erken je de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling van je persoonlijke eigenschappen? Of gooi je de deur dicht en verzin je een reden waarom dit niet op jou van toepassing is? Als je zover bent gekomen, ben je in ieder geval op weg naar zelfreflectie! Wil je verdere stappen zetten? Wees dan welkom om er eens over door te praten.
Henk Minnen is teamcoach en coach bij Triple Balance
Henk MinnenÂ
Coach en teamcoach bij Triple Balance
Gespecialiseerd in teamontwikkeling in de zorg.