Dit is waarom ik (team)coach in de zorg ben

Maybelline blog: De schokkende waarheid: Zorgmedewerkers vergeten zichzelf

In de zorgsector zie ik dat medewerkers zich vaak volledig richten op anderen, hun eigen grenzen verleggen en soms zelfs zichzelf vergeten. Dit is zowel bewonderenswaardig als zorgelijk. Juist daarom werk ik als teamcoach in de zorg: om teams en individuen te helpen groeien en balans te vinden tussen persoonlijke waarden en teamdoelen.

Als teamcoach zie ik twee parallelle processen: de ontwikkeling van het team als geheel, en die van het individu binnen het team. In deze blog richt ik me op het teamproces.

De waarde van ieder teamlid: wat vind jij zélf belangrijk?

Mijn kernwaarde is dat ieder mens van waarde is en een plek verdient waar hij of zij zichzelf kan zijn. Dit geldt vooral in de zorg, waar medewerkers vaak echte hulpverleners zijn. Ze zijn gedreven om anderen zo goed mogelijk te helpen, maar lopen daarbij vaak zichzelf voorbij. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers ook zichzelf zien en erkennen.

Veel zorgprofessionals raken zo gefocust op de ander dat ze hun eigen waarden niet meer kennen. Dit verlies aan zelfcontact kan leiden tot burn-outs en fricties binnen het team. Ik wil hen helpen hun eigen waarden opnieuw te ontdekken en te begrijpen waar ze voor staan. ‘Wat vind jij zelf belangrijk?’

De inclusie paradox binnen teams: ik en wij

Binnen teams in de zorg zie ik vaak een inclusie dilemma: zorgmedewerkers willen ergens bij horen, maar ook zichzelf kunnen zijn. Ze hebben hun eigen waarden die kunnen verschillen van die van hun teamgenoten.

Dit werd duidelijk tijdens een workshop die ik gaf aan een team dat grotendeels hoog scoorde op de TMA-drijfveer ‘hulpverlenen’, waar de talenten ‘zakelijk’ of juist ‘servicegericht’ bij horen. Eén teamlid scoorde in individuele zin echter hoog op ‘zakelijk’ en voelde zich vaak alleen.

Tijdens een oefening waarbij teamleden hun positie moesten kiezen op een lijn, stond deze persoon helemaal alleen en lijnrecht tegenover de rest. Ik ging naast haar staan en zei: “Ik laat je niet alleen.” Ze ontspande en waardeerde de steun. Dit teamlid kreeg vaak het label ‘zakelijk’, maar haar waarde was dat ze geloofde in eigen verantwoordelijkheid. Ze wilde dat mensen hun eigen taken deden en bood pas hulp als erom gevraagd werd of als dat echt nodig was.

De kracht van diversiteit in teams

In de vervolgworkshop met het team benadrukte ik de meerwaarde van verschillende perspectieven binnen een team. Hoewel het team servicegericht was en vaak taken van anderen overnam om te ‘pamperen’, was het belangrijk om ook die ene ‘zakelijke’ stem te horen. Dit zorgde voor een gezonder teamdynamiek. Door teamleden naar het midden te laten bewegen, zagen ze in hoe diversiteit ze sterker maakte.

Het is mijn rol om teamleden in hun kracht te zetten en ervoor te zorgen dat alle stemmen gehoord worden. Dit betekent niet alleen voor de meerderheid, maar ook de minderheid. Dit doe ik onder andere door gebruik te maken van technieken zoals ‘voice dialogue’, waarin verschillende kanten van een persoon (h)erkend worden. Deze aanpak helpt teams om de verschillende waarden en perspectieven van hun leden te begrijpen en omarmen.

De balans vinden

Mijn doel als teamcoach is om zorgmedewerkers te helpen weer in contact te komen met zichzelf. Wat zijn hun waarden en drijfveren? Door zichzelf beter te begrijpen, kunnen ze krachtiger en met meer overtuiging hun plek innemen binnen het team en hun werk. Dit resulteert niet alleen in een betere teamdynamiek, maar ook in een betere zorg voor cliënten en patiënten.

Ik vind het belangrijk dat zorgmedewerkers niet alleen maar geven, maar ook leren om naar zichzelf te kijken. Door inzicht te krijgen in hun eigen behoeften en drijfveren, kunnen ze effectiever samenwerken en een evenwichtige bijdrage leveren aan het team.

Als teamcoach in de zorg is het mijn missie om iedereen in hun kracht te zetten en te zorgen dat elke stem telt. Ga jij de uitdaging aan?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!