Wat is het gevolg van een burn-out voor jouw team?

Wat is het gevolg van een burn-out voor jouw team?

Ken de talenten van jezelf en jouw teamleden en voorkom dat medewerkers over hun grens gaan.

Het klinkt zo bekend: Mensen in de zorg zijn ontzettend goed in het zorgen voor anderen, maar als het op de zorg voor zichzelf aankomt laat dit vaak te wensen over. Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat één op de vijf zorgmedewerkers met burn-out klachten kampt. Dit cijfer is hoog, en heeft grote gevolgen voor het teamgevoel binnen de zorg. Maar wat zijn deze gevolgen precies? En hoe voorkom je dat mensen zich ziek melden vanwege een burn-out? Hier spreken we vandaag over met Rineke de Wit, coach en trainer bij Team in Balans.

Teveel wisselende teams om een veilig klimaat te realiseren

“Een groot probleem in de zorg is dat teamleiders veel te maken krijgen met wisselende teams”, zo vertelt Rineke. “Als je als teamleider net een mooi en stabiel team hebt opgezet, dan is het een kwestie van tijd tot er weer een wisseling komt waardoor het teamgevoel verdwijnt.” Dit maakt het voor teamleden ook moeilijk om aan te geven dat de werkdruk te hoog is, omdat zij zich niet altijd comfortabel genoeg voelen om dit binnen het team aan te geven.

Maak van je valkuil je kwaliteit

Veelvoorkomende talenten binnen de zorg zijn focus, doorzettingsvermogen en servicegericht-zijn. Een anekdote uit de ervaring van Rineke: “Een teamleider zag dat de professionals uit haar team maar doorgingen en onder een te hoge druk moesten functioneren. Ze waren ontzettend betrokken bij de bewoners van een zorginstelling, maar ook bij elkaar. Combineer dit met talenten als focus en doorzettingsvermogen binnen een werkomgeving waar aan hoge doelen voldaan moet worden, en je hebt het ideale recept voor een burn-out.”

4 tips om burn-outs binnen jouw team te voorkomen

Door de hoge betrokkenheid van het merendeel van de zorgmedewerkers is het belangrijk om hier als leidinggevende rekening mee te houden. “Als betrokkenheid een talent van jou is, heb je weinig behoefte aan spanning en druk, omdat dat allemaal mee naar huis genomen wordt” zo vertelt Rineke. Maar een zorginstelling zonder spanning en druk is helaas niet meer van deze tijd. Daarom heeft Rineke 4 tips om mee te geven aan jouw teamleden:

 1. Leer om niet alles persoonlijk te nemen van collega’s
 2. Leer loslaten, neem niet alles mee naar huis
 3. Leer ontspannen, focus je op een hobby
 4. Zorg voor realistische verwachtingen van je werk

Andere talenten ontwikkelen door spiegelen

Een andere manier om diversiteit aan talenten binnen je team aan te brengen is door talenten te spiegelen. Rineke neemt hierbij ‘assertiviteit’ als voorbeeld: “Assertief zijn betekent dat je je uit durft te spreken en die behoefte ook voelt. Ontbreekt dat in het team, dan is de kans groot dat er gemopperd wordt, meer óver elkaar dan mét elkaar gepraat wordt, en dat mensen zich niet ziek durven te melden.”

Is een collega assertief, terwijl jij dit niet bent? Zie dit dan als voorbeeld en leer hiervan. Ben jij juist de assertieve binnen het team? Wees dan een voorbeeld en leer je collega’s hoe zij zich ook assertiever op kunnen stellen.

De sleutel? Breng talent in kaart

Rineke sluit af met het advies dat je pas echt aan de slag kunt met het voorkomen van burn-outs, wanneer talent in kaart is gebracht. Een teamleider kan niet alles zien. Waar je in de mooiste wereld van een teamleider verwacht dat deze inziet welke medewerker te ver gaat, komt het er in de praktijk op neer dat de medewerker dit zelf in moet zien. “Hoe je dit realiseert? Zorg dat iedere medewerker inzicht heeft in zijn of haar talenten. Pas dan kan je gezamenlijk elkaars talenten leren kennen en ervan leren. En dankzij de talentenscan van TMA die wij gebruiken als teamcoaches, krijg je ook al inzicht in de talenten van toekomstige collega’s, zodat het werken met wisselende teams een stuk soepeler verloopt.”

Benieuwd hoe dit jouw team kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met Rineke of een van de andere coaches op.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!