Leiderschap in zorgteams: focus, formatie en functioneren in balans

Leiderschap in zorgteams: de 3 F's in balans. Maar hoe?

In jouw wereld, die van de zorgprofessionals, gaat het niet alleen om het leiden van een team, maar ook om de verantwoordelijkheid voor de verschillende subteams die daaronder hangen, met hun eigen uitdagingen. Het gaat bovendien niet alleen om het leidinggeven, maar ook om het afstemmen met de organisatie, het nemen van verantwoordelijkheid, en het bedenken en in gang zetten van nieuwe methodes en vernieuwingen. Dit alles moet je voor elkaar zien te krijgen met beperkte middelen, waarbij je zorgmedewerkers zich geregeld afvragen: Moeten we alles zelf doen, of kunnen we bepaalde taken uitbesteden aan vrijwilligers of aan de bewoners zelf? Een afweging die dagelijks door hun hoofd gaat.

Focus, formatie, en functioneren: een onderlinge dans

Wanneer zo’n team niet soepel draait en er gedoe ontstaat, werken we bij Team in Balans vanuit de 3 F’s: focus, formatie en functioneren. Soms ligt het niet-functioneren aan een visie die niet wordt ondersteund, dus dan is het eerst tijd om terug te keren naar de focus. Maar het kan ook komen door de formatie van het team waardoor bepaalde talenten ontbreken. Door altijd oog te houden op deze drie F’s, worden de oorzaken van problemen helder. Een verandering in één van de drie gebieden heeft altijd invloed op de andere gebieden. Verander je de formatie, dan heeft dat automatisch invloed op het functioneren.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een tijdje geleden was er een uitdaging bij een samengevoegd team. Ze moesten elkaars werk overnemen om efficiënter te worden, wat de formatie beïnvloedde en zijn weerslag had op het functioneren. En zoals vaak ontstond er weerstand tegen de nieuwe koers. Het antwoord lag in het loslaten van het oude voordat het nieuwe kon worden omarmd. En de sleutel lag in het herontdekken van behoeften van het team en de manier waarop die geïntegreerd konden worden in de nieuwe situatie. Door gebruik te maken van talentanalyses (TMA), die rekening houden met verschillende behoeften, kwam naar voren dat de behoefte aan verbinding en connectie belangrijk was. Het team miste de gezamenlijke koffiepauzes; een centrale plek voor verbinding. De uitdaging was dus om deze behoefte op een andere manier in te vullen. Overtuigen van de noodzaak van efficiëntie maakte het makkelijker voor het team om mee te gaan in het proces. Samen zochten ze naar nieuwe manieren om de behoefte aan verbinding in te vullen, zoals het vieren van de efficiënte manier van werken door middel van leuke teamuitjes.

Vastzitten in oude gewoonten en structuurbehoeften

Mensen zitten vaak vast in oude gewoonten. Zeker als de behoefte aan orde en structuur hoog is. Afscheid nemen en verandering verwerken is een uitdaging. Het is belangrijk om dit te erkennen en op zoek te gaan naar manieren om bijvoorbeeld de behoefte aan orde en structuur te combineren met de noodzaak voor vernieuwing en efficiëntie in de manier van samenwerken.

Ben je benieuwd hoe we samen kunnen werken aan het bevorderen van verandering en ontwikkeling in teams? Neem dan vrijblijvend contact op of kijk eens naar onze team workshops.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!