Verandering zonder gedoe: praktische tips om iedereen aan boord te krijgen

Verandering zonder gedoe onmogelijk? Met Team in Balans niet

Hoe ik als Digicoach zorginstellingen heb begeleid bij soepele transformaties

In een wereld die voortdurend in beweging is, is verandering onvermijdelijk. Of het nu gaat om vernieuwing op de werkvloer, zoals nieuwe werkmethoden of technologische implementaties, of om persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie: navigeren door verandering kan een uitdaging zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat verandering ook zonder gedoe kan. Daarom deel ik hieronder eenvoudige en bruikbare adviezen die de overgang naar een nieuwe fase soepel laten verlopen.

Mijn ervaring als Digicoach

Een Digicoach draagt bij aan het succes van digitale transformaties door niet alleen te focussen op technologie, maar ook op de mensen die deze technologieën gebruiken. Daarbij is het niet alleen de taak om het personeel vertrouwd te maken met nieuwe digitale tools, maar ook om hen gerust te stellen en de voordelen van deze technologieën voor zowel hen als de patiënten te benadrukken.

Een aantal maanden geleden stond een HR team in het ziekenhuis voor een uitdagende taak, namelijk de implementatie van een geavanceerd elektronisch patiëntendossier (EPD) systeem. Het ziekenhuis was vastbesloten om de zorg te verbeteren door over te stappen naar een efficiënter, digitaal systeem, maar het personeel was bezorgd over de impact op hun dagelijkse werkzaamheden. Dit was waar ik om de hoek kwam kijken als Digicoach. Met mijn ervaring in het begeleiden van digitale transformaties in de zorg, werd ik aangesteld als de katalysator voor deze verandering. Uit dit project heb ik een aantal lessen geleerd:

 • Betrek medewerkers vanaf het begin
  Laat medewerkers meteen vanaf het begin participeren in het veranderingsproces. Hun inbreng kan waardevolle perspectieven opleveren en geeft ze hetgevoel dat ze een actieve rol spelen in de toekomst van de organisatie.
 • Open en eerlijke communicatie
  Transparantie is van vitaal belang. Communiceer duidelijk over de redenen achter de verandering, de voordelen en hoe het de huidige situatie zal verbeteren. Mensen willen begrijpen waarom verandering nodig is voordat ze zich eraan willen binden.
 • Herken en beloon inspanningen
  Erken de inspanningen van mensen tijdens het veranderingsproces. Beloningen, zelfs kleine gebaren van waardering, kunnen een groot verschil maken in hoe medewerkers de verandering ervaren.
 • Opleiding en ondersteuning
  Bied voldoende opleiding en ondersteuning aan. Als mensen zich bekwaam voelen in de nieuwe manier van werken, zullen ze eerder bereid zijn om mee te gaan in de verandering.
 • Creëer een positieve bedrijfscultuur
  Werk aan een positieve en ondersteunende bedrijfscultuur. Mensen zijn meer geneigd om verandering te omarmen als ze zich gesteund voelen door hun collega’s en leidinggevenden.
 • Creëer ruimte voor feedback
  Moedig open communicatie aan door een cultuur van feedback te bevorderen. Luister naar de zorgen en suggesties van medewerkers en pas de verandering indien mogelijk aan op basis van hun input.

Conclusie

Het betrekken van mensen bij verandering vereist geen high-tech oplossingen. Eerlijke communicatie, betrokkenheid vanaf het begin, het nemen van kleine stappen en het creëren van een ondersteunende cultuur zijn allemaal praktische benaderingen die de kans op succes vergroten. Verandering is vaak een geleidelijk proces, en het is essentieel om de menselijke kant ervan te respecteren en te begrijpen.

Ben jij momenteel bezig met een ingrijpende verandering in jouw organisatie waarbij je hulp kan gebruiken. Laat het ons weten zodat wij ook jullie kunnen ondersteunen bij het aan boord krijgen van je medewerkers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!