Confronteren kun je leren. Toch?!

Confronteren kun je leren. Toch?! 4 waardevolle tips

Waar velen van ons het spannend vinden om de confrontatie aan te gaan, heb ik het ‘geluk’ van nature over dit vermogen te beschikken. Daarom deel ik hieronder tips om stappen te zetten naar constructief confronteren. Want hoe waardevol is het om een situatie vanuit meerdere invalshoeken te bekijken, om zo nog meer resultaat te behalen?!

Confronteren: tips om stappen te zetten

In mijn werk heb ik veel te maken met confrontaties en zie ik hoe hier vaak mee geworsteld wordt. Daarom heb ik 4 praktische tips om stappen te zetten. Meestal lees je deze aan het eind van een artikel, maar ik wil hier graag mee beginnen om vast context te scheppen.

  • Bespreek met je team wat confronteren voor jou betekent. Maak het concreet en deel verwachtingen.
  • Plak een reminder op de muur om het onderwerp levendig te houden en bespreekbaar te maken.
  • Maak confronteren een vast agendapunt om het als routine te integreren. Na herhaling wordt het een gewoonte, al blijft het uitdagend.
  • Stel een deadline: probeer het een maand en evalueer wat wel en niet werkt.

Sterktes en zwaktes: een persoonlijk perspectief

De definitie van confrontatie, zoals gedefinieerd door Van Dale, heeft twee aspecten: het tegenover elkaar plaatsen en een botsing, strijd, of gevecht. Ik zie confronteren vooral als het eerste, waarbij twee ideeën tegenover elkaar worden geplaatst en bespreekbaar worden gemaakt. Dit kan eindigen met het eens zijn om het oneens te zijn, maar het resultaat is begrip voor elkaars perspectief.

Bekijk confronteren daarom eens vanuit het perspectief van een ander, een benadering die ook in de zorg wordt toegepast. Confronteren is een integraal onderdeel van leren en ontwikkelen, geen kunstje. Het mag per persoon verschillen en moet een natuurlijk proces zijn waarin iedereen groeit. Confronteren mag dus niet kunstmatig worden.

Confrontatie als ‘spannend woord’

In de praktijk wordt confrontatie vaak vermeden, mogelijk gevormd door opvoeding of negatieve ervaringen. Het negatieve beeld is vaak dat confrontatie leidt tot strijd en heftige emoties. Ik was er altijd van overtuigd dat confronteren voor iedereen toegankelijk is, mits op de juiste manier toegepast. Gedurende de jaren ben ik er achter gekomen dat dit makkelijk gezegd is voor iemand die van nature confronteert. Want is het wel echt voor iedereen te leren?

Praktisch voorbeeld: het opzetten van een bril

Een praktisch voorbeeld dat ik graag gebruik is de vergelijking met het opzetten van een bril. Door iemand te confronteren, geef je tijdelijk jouw kijk op de situatie, waardoor de ander jouw perspectief ervaart. Het kan oncomfortabel zijn, maar het helpt begrip en inzicht te creëren.

Kortom: om één negatieve ervaring te neutraliseren, zijn meerdere positieve ervaringen nodig. Confronteren vraagt om oefening en de moed om door te zetten. Falen is niet het vallen zelf, maar het niet meer opstaan.

Ben je benieuwd hoe confronteren een positieve impact kan hebben op samenwerking? Geef het een kans en ontdek dat confronteren minder spannend is dan je denkt. Overweeg ook onze teamworkshop Feedback Geven voor Teamontwikkeling. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!