Hoe positioneer jij jezelf? De kracht van regie nemen in elke situatie

Kies hoe jij je positioneert en neem de regie in eigen hand.

In de zorgsector is flexibiliteit een sleutelwoord. Of misschien wel ‘het’ sleutelwoord. Veranderingen, een groeiende zorgzwaarte, een tekort aan personeel, stijgende kosten en een evoluerende maatschappij dwingen tot koerswijzigingen, wat zijn tol eist op de werkvloer. Dit kan leiden tot onrust, conflicten, verminderd werkplezier en zelfs stress. De essentiële vraag is: ga je de situatie als een onoverkomelijke strijd zien, of ben jij degene die de verandering accepteert en zoekt naar manieren om er invloed op uit te oefenen?

Hoe positioneer jij jezelf?

Deze keuze hoe je jezelf positioneert, is een rode draad in elke situatie. Vergelijk het met autorijden op een maandagochtend: je staat voor een belangrijke meeting en er is file. Hier heb je twee opties, of beter gezegd: twee manieren van positioneren.

Optie 1: Je baalt, wordt boos, maakt sarcastische opmerkingen en wordt een slachtoffer van de file. Je geeft de macht over aan de situatie, waarbij de omstandigheden bepalen hoe jij reageert.

Optie 2: Je accepteert de situatie en denkt na over wat je wilt. Je wilt de meeting bijwonen en een goede dag hebben. Dus je belt een collega, vraagt of je telefonisch kunt deelnemen, of je verzoekt om de meeting te verplaatsen. Je neemt dus zelf de regie en beïnvloedt de situatie positief.

Je hebt altijd een keuze

Het praktische voorbeeld van de file illustreert hoe je in elke situatie een keuze hebt. Hetzelfde geldt voor teams in samenwerking. Hoe positioneer jijzelf? Bepaalt een lastige situatie jouw dag, de onderlinge samenwerking of jouw werk? Of ben je in staat om de situatie om te keren en zelf invloed uit te oefenen?

Het advies hier is helder: maak ruimte om lastige situaties te markeren, accepteer ze en bespreek met elkaar wat jullie wel willen. Welke talenten heeft elk teamlid en hoe kunnen deze krachten gebundeld worden om positieve invloed uit te oefenen op de situatie? Maak aanspraak op elkaars talenten en maak het bespreekbaar als iemand in zijn of haar valkuil dreigt te stappen. Dit geeft niet alleen jouzelf de regie, maar biedt ook anderen de ruimte en keuze om hun gedrag te veranderen en de situatie positief te beïnvloeden.

De cirkel van 8

Een handige tool bij het positioneren is de “Cirkel van 8”. Denk na over jouw keuzes vanuit een lastige situatie en bepaal of je de situatie jou wilt laten beïnvloeden, of dat je de regie zelf in handen neemt. Wat is uiteindelijk jouw doel?

Als je jezelf hierin herkent en op zoek bent naar manieren om opnieuw de regie te nemen en helder te krijgen wat jij wilt en hoe dit in praktijk te brengen, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we ontdekken welke talenten we in ons team hebben en hoe we deze krachten kunnen bundelen om onszelf goed te positioneren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!