Hoe kan meten van talent helpen bij het verlagen van stress?

Hoe kan meten van talent helpen bij het verlagen van stress?

Herkenbaar voor velen: situaties waarin je niet optimaal tot je recht komt. Of het nu komt omdat er dingen van je gevraagd worden die te ver bij je vandaan liggen, of omdat de dingen die je goed kunt niet passen in de werkomgeving waarin je je bevindt: Het veroorzaakt stress. Inzichtelijk maken van talenten kan helpen stress te verminderen. Maar wat zijn nou vier veelvoorkomende relaties tussen talenten en stress?

1. Disbalans in de basis
Veel mensen die gedurende hun leven bovengemiddeld veel deuken hebben opgelopen missen een stukje balans in hun emotionele basis. Dit uit zich vervolgens vaak in het bovenmatig inzetten van talenten. Stel dat je van kinds af aan te weinig bevestiging hebt gekregen; dan is de kans groot dat je in je verdere leven veel moeite doet om dit alsnog te krijgen. En hiervoor gebruik je instinctief de dingen die je hebt, zoals talenten. Ben je accuraat? Dan zet je dit in om het doel van bevestiging te behalen. Slaat dit echter door, dan word je te perfectionistisch wat stress oplevert. Door je talent in kaart te brengen weet je ook waar je valkuilen liggen en kun je zo de oorzaak van de stress aanpakken.

2. Talenten niet in kunnen zetten
Een andere stressvolle situatie ontstaat wanneer je je talent niet in kan zetten. Stel: je hebt nog steeds het talent om heel accuraat te werken, maar je komt in een werkomgeving terecht waar alles chaotisch en ad-hoc verloopt. Er kunnen twee dingen gebeuren: Of je bent van grote waarde omdat je je accuratesse in kan zetten, of het verschil tussen jou en de werkomgeving is dusdanig groot dat je je talent niet in kan zetten. Dit laatste gebeurt vaker dan het eerste, en levert ontzettend veel stress op. Als je weet wat je kan, weet je automatisch ook wat je niet kan. Haal hier je voordeel uit bij het vinden van een optimaal passende werkomgeving.

3. Te veel niet-talenten in moeten zetten
Het verlengde van de vorige situatie is wanneer er teveel onnatuurlijke dingen van je gevraagd worden. Als je heel accuraat bent en structureel werkt, dan is het ontzettend stressvol als er van je verlangd wordt creatief te zijn. Een keer is niet erg, maar als dit continu gebeurt dan loop je vast door de opeenvolgende stressvolle situaties.

4. Stresstalenten
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar er zijn mensen die over stresstalenten beschikken en daar heel goed op functioneren. Energie is een grote drijfveer en stil zitten komt niet in hun vocabulaire voor. We zijn van nature geneigd dit als negatief te bestempelen, want voor veel mensen uit de omgeving is dit iemand om moe van te worden. Maar voor degene met het stresstalent is dit helemaal niet stress verhogend, en wordt het pas stressvol wanneer hij of zij zich aan moet passen aan de omgeving. Beschik jij over dit stresstalent? Omarm het dan en haal er voldoening uit, in plaats van je onnatuurlijk rustig te houden om je omgeving tevreden te stellen.

Uiteindelijk draait het allemaal om het inzichtelijk maken van je talenten zodat je kunt floreren. Doen wat van nature bij je past is nog altijd de beste remedie tegen stress. Ben je benieuwd hoe wij met TMA jouw team kunnen helpen bij het in kaart brengen van talent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!