Misschien heb je het wel gezien op het WK voetbal van afgelopen december: Iedere keer als Brazilië een doelpunt maakte toverden ze een ander dansje uit de hoge hoed. De wereld lachte erom, maar de ploeg trok zich hier niets van aan. Zij gaven aan dat muziek en dans ze helpt bij het teamgevoel. “Als iedereen hetzelfde dansje doet, is iedereen gelijk.” Een mooi voorbeeld hoe muziek bijdraagt aan het teamgevoel.
Verbinden door muziek te maken
Naast mijn werk als teamcoach ben ik ook zangeres en muzikant. Zo kom ik wel eens in verzorgingstehuizen en maak ik muziek met ouderen. Hierin merk ik dat niet alleen de ouderen waar ik muziek mee maak hiervan opfleuren, maar ook de medewerkers van het verzorgingstehuis. Door muziek te maken vergeten zij even de waan van de dag en kunnen ze helemaal in het moment leven.
Muziek verbindt in de hersenen
Ook voor mensen met dementie kan muziek een belangrijke rol spelen. Zo heeft muziek er wel eens toe geleid dat mensen met dementie straalden als nooit tevoren wanneer zij muziek uit hun jongvolwassen leven hoorde. Of konden zij dankzij muziek ineens weer praten, terwijl dit de jaren hiervoor niet meer lukte. Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd naar de hersenactiviteit die optreedt bij het luisteren naar muziek. Wanneer we naar onze favoriete muziek luisteren, kleuren alle hersengebieden op en zijn ze actiever dan ooit.
De verklaring hiervoor is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar in ieder geval wel bekend is dat muziek niet alleen mensen verbindt. Door de verbinding tussen de linker- en rechter hersenhelft opnieuw te leggen worden er cognitieve functies geactiveerd die eerder uitgeschakeld waren. Waar de linker hersenhelft zich bezighoudt met onder andere taal, spraak en complexe bewegingen, focust de rechter hersenhelft zich op het waarnemen van emoties. En het verbinden van deze hersenhelften is wat ons als mens zo uniek en compleet maakt.
Muziek als tool voor een hechter team
Nu denk je misschien: “Leuk, die invloed van muziek op mensen met dementie, maar wat heb ik hier als teamleider aan?” Als je weet wat de invloed van muziek op de mens in het algemeen is, dan is dit een mooie extra tool om binnen jouw team in te zetten. Heerst er een drukke en gestreste sfeer? Dan zijn er misschien teamleden die baat hebben bij een pauze waarin zij even naar, voor hen, fijne muziek kunnen luisteren. Of is er iemand binnen jouw team die zich soms even afzondert om tot rust te komen? Dan kan een muziekkussen uitkomst bieden.
Ben je benieuwd hoe muziek bij kan dragen aan de team workshops om zo tot een hechter team te komen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik denk graag met je mee.
Lees ook: 5 redenen waarom muziek jouw team helpt communiceren