De meest schokkende workshop die ik geleid heb

De meest schokkende workshop die ik geleid heb

In mijn werk als teamcoach maak ik de mooiste dingen mee. Van inzicht in talenten tot het werken aan een hechter team. Maar omdat ik met zoveel verschillende mensen werk escaleert het ook wel eens. Zoals een tijdje geleden, toen ik een online workshop gaf ten tijde van een lockdown.

Twee uitersten binnen één team

Het team waar het om ging was relatief klein, maar de uitersten qua karakters konden bijna niet verder bij elkaar vandaan liggen. Waar een medewerker heel rustig en introvert was, was de ander juist ontzettend explosief en extravert.

Laat me niet lachen

Tijdens de sessie was al snel duidelijk dat er weinig tot geen respect voor elkaar was. De verwijten vlogen over en weer. Als iemand zich kwetsbaar op probeerde te stellen om aan te geven waar die persoon tegenaan liep, dan werd hierop gereageerd door te lachen. “Laat me niet lachen” waren de letterlijke woorden, met als resultaat dat de ander kleiner en kleiner werd.

Stap je in de boot of blijf je achter?

Ik heb aangegeven dat ik van de reacties schrok en heb de workshop gestopt. De gemoederen liepen te hoog op en doorgaan leek me geen goede optie. ik heb iedereen gevraagd om na te denken over wat zij nodig hebben om door te kunnen gaan als team. Met alle teamleden heb ik vervolgens individueel gesproken, waar ik het veel over eigenaarschap heb gehad. Wil je terugkijken en op de pijnpunten “de dingen die niet goed zijn gegaan” blijven drukken, of ben je bereid aan een oplossing te werken? Dit is een vraag die ik alle betrokkenen heb gevraagd.

Vervolgens heb ik een nieuwe teamsessie gepland. Hierin gebruikte ik de metafoor van een boot. De boot vaart weg; ben je bereid om in de boot te stappen? Wil je het vertrouwen geven in het oplossen van de huidige pijnpunten om toch als team door te gaan? Het resultaat was dat iedereen na wikken en wegen toch heeft besloten om in te stappen.

Dit beeldende geeft goed weer hoe ik graag werk. Door het beeldend of in de ruimte neer te zetten, zien teamleden hoe ze zich verhouden tot elkaar en durven ze meer onderwerpen bespreekbaar te maken.

Heb jij nou ook het gevoel dat binnen jouw team niet iedereen meer in dezelfde boot zit? Neem dan eens contact met mij op, ik denk heel graag met je mee.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!