5 redenen: waarom muziek jouw team helpt communiceren

Een goed geolied team is als een goede band met muzikanten

In sommige (zorg)teams zijn de leden vaak zo druk met het afmaken van hun eigen taken, dat ze zich ergeren aan wat er allemaal aan hen verteld moet worden tijdens een teamoverleg. Herken je dat? Ik ervaar het weleens als workshopleider. Maar weet je: wanneer iedereen de ruimte krijgt om te vertellen over zichzelf en hun talenten, krijgen ze zo inzicht in die van de andere collega’s. Daardoor verbetert de onderlinge communicatie en wordt er effectiever samengewerkt.

Een goed geolied team kun je vergelijken met een goede band waar de muzikanten elk hun eigen talent en een duidelijke rol hebben. De bandleden communiceren op verschillende levels met elkaar; ze luisteren, kijken en stemmen wanneer nodig af met kleine signalen die ze onderling van elkaar kennen. Een eigen taal, zou je haast kunnen zeggen. Wat kun je hier als team op de werkvloer van leren?

Wat is jouw geluid?

Van oorsprong ben ik muzikant en ik speel en zing graag in bandjes. Iedereen is daar gelijk. Van tevoren spreken we goed af wie wat doet, afgestemd op zijn of haar talent. Tijdens het spelen geven we elkaar altijd eerst de ruimte om dat te laten zien. Daardoor communiceren we effectief met elkaar op verschillende levels, met als resultaat fijner werken en een beter resultaat!

In mijn teamworkshops krijgt muziek ook een podium. Want muziek kan enorm veel voor je doen. Als je muziek maakt, werken linker en rechter hersenhelft samen, waardoor een open blik naar elkaar ontstaat. De dopamine, het gelukshormoon, dat vrijkomt, vergroot het gevoel van saamhorigheid. Met het maken van muziek communiceer je nog steeds, echter zonder te spreken. Dit activeert je creativiteit en je probleemoplossend vermogen. Er wordt samen gelachen! Hierdoor voel je je veiliger in de groep, wat een heel positief effect heeft op het functioneren van het team.

Jouw team maakt de muziek!

Een goed samenwerkend team is fijn voor de teamleden, de cliënten en de organisatie. Een workshop met muziek:

  • leert je luisteren en afstemmen op de ander. Oftewel: leert je effectiever communiceren als team
  • geeft je inzicht in hoe je samenwerkt als team en creëert begrip voor elkaar
  • zorgt voor borging van deze kennis doordat je direct oefent
  • maakt de rollen en talenten in het team snel zichtbaar
  • is ontzettend leuk en een workshop en teambuilder in één!

Wil je met jouw team een workshop die snel inzicht en resultaat oplevert, neem dan contact met me op voor een gratis adviesgesprek.

Rineke de Wit
Teamcoach Triple Balance gespecialiseerd in muziek

PS: Tips! Wat je zelf al kunt doen:

  • Zet in de pauze een fijne playlist op met nummers met een wat lager tempo, tijdens een trainingsdag. Zo daalt je hartslag ook en kun je erna weer fris door.
  • Wil je op een effectieve manier de diepte in met je teamleden? Laat bij de volgende meeting elk teamlid een liedje met een persoonlijk verhaal introduceren. Daarna luister je gezamenlijk naar het stukje muziek. Zo verbind je herinnering aan emotie en een mooi verhaal.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!