Burn-outs voorkomen? Dit is wat leiders moeten weten over stress

De zorgsector is niet onbekend met stress en hoge werkdruk. Wanneer een team onder druk staat, nemen ziekteverzuim en uitval vaak toe. Dit zet extra druk op de resterende teamleden, wat leidt tot een neerwaartse spiraal. Aan jou als leidinggevende de taak om deze cirkel te doorbreken. Hoe houd je je team gemotiveerd en voorkom je dat medewerkers over hun grenzen gaan?

Herken de valkuilen van doorzetters

Uit onderzoek onder 5000 zorgprofessionals blijkt dat zorgmedewerkers bovengemiddeld scoren op doorzettingsvermogen en de behoefte om taken te voltooien. Dit maakt ze toegewijde en betrouwbare medewerkers, maar brengt ook risico’s met zich mee. Ook bij hoge werkdruk willen ze problemen vaak zelf oplossen, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen welzijn.

Tip: Als leidinggevende is het belangrijk om dit patroon te herkennen en actief te remmen. Breng samen met je team de taken in kaart. Welke prioriteiten moeten nú worden opgepakt en wat kan later? Dit helpt om focus te houden en onnodige druk weg te nemen.

Prioriteren om druk te verlichten

In een zorgteam dat thuiszorg biedt aan complexe patiënten, viel een medewerker uit. Het team stond voor de keuze: moesten ze alle dossiers perfect afronden, of was een mondelinge overdracht voldoende? Door prioriteiten te herzien en sommige taken anders in te richten, slaagden ze erin de werkdruk te verlagen zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit van zorg.

Actiepunt: Introduceer methodes zoals de Eisenhower-matrix om taken te categoriseren op urgentie en belang. Laat een coördinerende rol, zoals een kwaliteitsdeskundige, helpen om overzicht te houden.

Help medewerkers hun talent te managen

Bij stress gaan medewerkers vaak op de automatische piloot. Ze stretchen hun krachten en talenten, wat op lange termijn tot uitval kan leiden. Een leidinggevende speelt een onmisbare rol in het aanleren van talentmanagement. Help je teamleden om bewust om te gaan met hun sterke eigenschappen, zodat ze die gericht kunnen inzetten zonder over hun grenzen te gaan.

De rol van de leidinggevende

Als zorgleider ben je niet alleen verantwoordelijk voor het aansturen van het team, maar ook voor het bewaken van hun welzijn. Open communicatie, duidelijke prioriteiten en ondersteuning zijn hierin heel belangrijk. Toon begrip voor de uitdagingen van je teamleden en bied tools en begeleiding om beter om te gaan met stress.

In de volgende blog gaan we dieper in op hoe medewerkers zichzelf kunnen autoriseren voor hun talenten. Want leiderschap begint bij het herkennen en optimaal inzetten van je eigen kwaliteiten.

Team in Balans helpt zorgleiders om stress te herkennen en aan te pakken. Lees hier wie jou voorgingen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!