Coachend leiderschap: Trend of basis?

Coachend leiderschap binnen de zorg: Trend of basis?

Het is niet meer weg te denken uit het professionele coachingsveld: coachend leiderschap. Hoe stimuleer je werknemers in de zorg zoveel mogelijk dingen zelf op te pakken en zelf verantwoordelijkheid te nemen? Leiderschap gaat echter verder dan alleen de managers of teamleiders, maar vraagt ook wat van de mensen binnen deze teams. Hier hebben we het vandaag met Henk Minnen over, coach, teamcoach en assessor bij Team in Balans.

Coachend leiderschap is een hype

“Wil jij als teamleider in de zorg coachend leiderschap laten zien? Dan betekent dit dat de mensen binnen jouw team verantwoordelijkheid moeten willen, maar vooral kúnnen nemen.” Iets wat volgens Henk niet altijd aanwezig is binnen een team. Maar ook de situatie is van invloed op het type leiderschap dat het best past. 

“Soms vragen situaties helemaal niet om coachend leiderschap, maar om een manager die directief en sturend beslissingen neemt. Hier moeten de werknemers zich naar voegen om de situatie de baas te kunnen.”

Kies het juiste type leiderschap

“Het spanningsveld dat hierbij ontstaat is wat het voor leiders moeilijk maakt.” Het is volgens Henk dan ook raadzaam niet koste wat kost voor het coachend leiderschap te gaan. Hoe bepaal je dan wel het juiste type leiderschap? “Hou eens rekening met de volgende drie factoren:

1. Situatie
Is er een calamiteit? Dan gaan we niet eerst gezellig overleggen over wat de beste aanpak is, want dan moet er gewoon ingegrepen worden.

2. Talenten
Ken als leider je eigen talenten. Heb je een sturende en directieve persoonlijkheid, of zoek je juist het overleg en geef je ruimte aan de ander? Dit inzicht is voor de leidinggevende zelf belangrijk, maar ook voor de leden van het team. De leiderschapsstijl moet aansluiten bij de stijl die bij de medewerkers past. Een voorbeeld kan dit verduidelijken. In de zorg is er veel ruimte voor gelijkwaardigheid. Dat maakt dat er weinig acceptatie is voor iemand die zich boven het maaiveld uitstrekt. Voor een leidinggevende handig om te weten om met weerstand in je team te kunnen omgaan. Hier moet je als team dus met elkaar over kunnen praten.

3. Deuken
Angsten, onzekerheden en onveiligheid bepalen ook voor een groot deel het type leiderschap. Daardoor ontbreekt vaak een basis van vertrouwen en veiligheid en is er geen openheid. Door te weten hoe dit voor jezelf is, maar ook voor je teamleden, dan pas kun je als persoon maar ook als team groeien.” 

Leiderschapstraining voor iedereen

“Op factoren van buiten het team hebben we geen of nauwelijks invloed. Maar het is enorm van belang om met elkaar aan de slag te gaan met factoren waar we wel invloed op hebben. Praat met elkaar over de talenten, persoonlijkheden en waarden die in een team aanwezig zijn.” De ultieme oplossing volgens Henk? “Een leiderschapstraining voor iedereen binnen de zorg. Zo word je je bewust van wat het inhoudt om leiding te geven, maar ook om leiding te krijgen.” Volgens Henk een utopie om te geloven dat dit echt zal gebeuren, maar wel het antwoord dat hij heeft als ultieme oplossing.

Wil jij inzicht in de talenten en de deuken van jouw teamleden? Neem dan eens contact met mij op, ik help je graag.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!