Dit lijkt wel een hele mooie versie van Zomergasten

Wat vindt Marit Koolhaas het mooiste in haar werk?

In bijna alle gesprekken die ik met teamleiders, teams en teamleden voer gebeuren de mooiste dingen. Van inzicht in jezelf tot inzicht in elkaar: er zijn zoveel manieren om een team beter te laten functioneren. Maar als ik het allermooiste wat ik heb meegemaakt mag noemen, dan komt er toch wel een heel speciaal gesprek naar boven.

Als het kwartje valt

Als ik het mooiste aan mijn werk mag noemen is dat mensen helpen hun talenten te ontdekken. Door talent in kaart te brengen weet je ook hoe je mensen goed helpt dit talent optimaal te benutten. Ze komen in hun kracht te staat en halen veel meer energie uit hun werk. Op het moment dat dát kwartje dan valt, word ik ineens aangekeken door twee grote stralende ogen. Die switch, dat is precies wat mijn werk zo mooi maakt.

Is bedachtzaam negatief?

Laatst had ik iemand die aardig in zak en as zat. De werknemer zag zijn toegevoegde waarde binnen het team niet en had het gevoel niet op zijn plek te zitten. Uit zijn TMA-analyse kwam ‘bedachtzaam’ als talent naar boven. De werknemer interpreteerde dit echter heel negatief, want hij zat ‘altijd maar te wikken en te wegen en kwam nooit tot een beslissing’.

Verander je perspectief

Door het perspectief van bedachtzaam te veranderen moest de werknemer de vraag ‘Wat voegt jouw bedachtzaamheid toe?’ beantwoorden. De kwaliteiten en waarden waar hij toen achter kwam, en de grote glimlach die toen verscheen, dat is waar ik het voor doe. Vanaf dat moment is hij gaan waarderen wie hij is, in plaats van te veroordelen. Er was dus helemaal geen moeilijke carrièreswitch nodig, maar ‘gewoon’ een ander perspectief.

De kracht van nuances

De kracht zit hem dus heel erg in de nuances. Talenten die je van nature hebt zijn moeilijk te veranderen, maar de manier waarop je hiernaar kijkt is dit wel. Hiervoor zijn gesprekken nodig, gesprekken die reflectief zijn en jezelf in de spiegel late kijken. Wanneer ik dan als compliment de vergelijking met een aflevering van Zomergasten krijgt, dan is mijn missie geslaagd.

Ben je benieuwd wat ik voor jou en jouw team kan betekenen? Leuk! Ik help je graag.

Ook interessant: Het verhaal van Henk: Wat mij ontroert in mijn werk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!