Hoe bouw je meer vertrouwen en veiligheid in je team?

Hoe bouw je meer vertrouwen en veiligheid in je team?

Of je ziet iets en je wordt enthousiast, of het irriteert je: talenten. Maar bij het kijken naar talenten van anderen doe je dit altijd vanuit je eigen bril. Ben je zelf heel accuraat? Dan is de kans groot dat je je irriteert aan mensen die dit niet zijn. Maar weet je niet van jezelf dat je accuraat bent? Dan is de kans groot dat er veel onvrede, onbegrip en misschien zelfs wantrouwen ontstaat, en dit komt de samenwerking in jouw team niet ten goede. Als dit je bekend voor komt dan is het wellicht tijd om de talenten van jouw teamleden inzichtelijk te maken en zo aan vertrouwen en veiligheid te werken.

Talent ontdekken is niet egoïstisch

Vaak bestaat er in de zorg de angst dat talenten ontdekken als egoïstisch wordt bestempeld. Maar bekijk het eens zo: als je ruimte voor jezelf vindt, waarbij je met een positieve benadering naar jezelf kijkt, dan hoeft dat niet te betekenen dat je de ruimte van anderen inpikt. Sterker nog, als je jezelf ruimte geeft dan doe je dit automatisch ook voor je omgeving.

Zonder deze eerste stap wordt het heel moeilijk om te werken aan een betere samenwerking en communicatie tussen jou en jouw teamleden. Laat staan het oplossen van problemen. Zorg er dus voor dat je een vertrouwde basis creëert om zo gezamenlijk talenten te kunnen ontdekken.

Vertrouwen creëren

Dit klinkt natuurlijk makkelijk, vertrouwen creëren, maar in de praktijk blijkt dat er weinig moeilijker is dan dit. Want hoe werk je actief aan vertrouwen? Bijvoorbeeld door dingen over elkaar te weten. En dan vooral vanuit een positieve benadering. Hou hierbij in gedachten dat gedrag bovenmatig wordt bepaald door talenten en drijfveren. Leer je iemand beter kennen waar je al jaren mee werkt? Dan is de kans groot dat je de talenten en drijfveren te zien krijgt, die vervolgens het vertoonde gedrag kunnen verklaren.

Ruimte om te groeien

Maar ook elkaar leren kennen is niet zo makkelijk als het lijkt. Daarom besteden we daar altijd extra aandacht aan tijdens onze workshops. Zo weten we dat het helpt om woorden te geven aan observaties. Het gebeurt vaker dan zelden dat we een reactie als “Ohh, daarom heb ik altijd iets nieuws nodig” horen, wanneer iemand een talent of drijfveer van zichzelf leert kennen. Het inzicht in elkaar, maar ook in onszelf, is het stukje bewustwording dat tot ruimte leidt.

En deze ruimte is precies waar je als team kan groeien. Door met TMA talent in kaart te brengen creëer je geen walhalla, maar het geeft wel ruimte. En in deze ruimte ontstaan de mooiste dingen, zoals dat onmisbare vertrouwen en die veiligheid. Zie dit als een waardevolle eerste stap, waarna je als organisatie verder kan groeien door het ontwikkelen van talenten te faciliteren.

Ben je benieuwd hoe wij dit aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wie weet zet jij binnenkort zelf de eerste stap naar een beter functionerend team.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!