Hoe creëer je een groeiomgeving? Vijf sleutels.

Een fixed of growth mindset kan jouw ontwikkeling bepalen

Ken je dat, als je in je team rondkijkt dat je teamleden hebt die nieuwe dingen ondernemen en slagen en medewerkers die vooral bij het oude en bekende blijven en niet in beweging lijken te komen? En jij wilt als leidinggevende een omgeving waarin prestaties geleverd worden. Hoe krijg jij iedereen in beweging? Het helpt dan om een groeiomgeving te creëren. Dat kan je doen door dingen te doen én door groeitaal te gebruiken.

Carol Dweck is een Amerikaanse psychologe die tientallen jaren onderzoek heeft gedaan naar prestatie en succes. Zij kwam tot de ontdekking dat onze mindset, een fixed of een growth mindset een belangrijke rol spelen in het behalen van succes. Een korte uitleg: mensen met een fixed, een statische mindset, denken vooral vanuit ‘ik ben’ en ‘wat ik kan staat vast, ik ben nu eenmaal zo’. De kwaliteiten en talenten die ze hebben, staan vast. Mensen met een fixed mindset focussen zich op prestaties en vergelijken zich vooral met anderen. De resultaten moeten ook perfect zijn en in hun hoofd leeft de overtuiging dat je iets kunt of niet kunt. Bij tegenslag gaat al snel de handdoek in de ring.

Collega’s met een growth mindset, een groei mindset, gaan ervan uit dat zij kunnen leren, struggels kunnen overwinnen en iets kunnen bereiken. ‘Wat ik kan heb ik geleerd. Ik kan mijn talent laten groeien.’ Het proces, de inzet en de mogelijkheid om zichzelf te verbeteren is belangrijk. Worden, leren en doen zijn werkwoorden die bij hen horen. In de resultaten die deze twee groepen mensen bereiken, kun je een onderscheid zien. De mensen met een fixed mindset bereiken een plafond en vinden dat ze klaar zijn wanneer de prestatie geleverd is, of ze beginnen niet eens aan een nieuwe uitdaging als er nieuwe componenten inzitten waar ze niet zeker van zijn dat ze het kunnen. Degenen met een growth mindset komen in het algemeen een stuk verder omdat zij doorgaan met ontwikkeling en kijken naar hoe zij het zelf nog beter kunnen doen. Tegenslagen zien ze als een leerproces waarvan ze kunnen groeien.

Is jouw team een groeiomgeving?

Herken je in je team mensen met deze verschillende mindsets? Het is goed om je bewust te worden van je mindset . Overigens geldt dat natuurlijk ook voor jou als manager! De omgeving kan invloed hebben op de mindset van de medewerkers. Worden op de afdeling alleen de toppers geprezen, alleen de successen gevierd en gaat het om prestaties? Of creëer je een groeiomgeving, waar ruimte is om te leren, waar je een uitdaging mag aangaan en waar we kijken naar wat er nog niet is goed gegaan en waar we van kunnen leren? Durven we te lachen om de blunders die we gemaakt hebben? Door zo’n omgeving kan iemand met een fixed mindset groeien naar een growth mindset.

Door de leerkuil om de berg over te komen

Wanneer je ergens aan begint, kom je geheid obstakels tegen, en wat je vooral tegenkomt is jezelf! Vooral als je iets nieuws gaat doen. Daar leren we van, maar dat maakt ook dat je een dieptepunt kunt ervaren. Op dat moment zit je in wat we de leerkuil noemen. Op het diepste punt van de kuil moet je even een hobbel nemen en daar heb je meestal even wat hulp bij nodig, om vervolgens de leercurve omhoog weer te volgen.

Een manager die voor een groeiomgeving zorgt, creëert een open cultuur waarin je feedback kunt geven naar elkaar. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar wel belangrijk. Want als het feedback geven stopt, komt ook de ontwikkeling stil te staan. Dus, hoe creëer je als manager of leidinggevende een groeiomgeving waarin mensen volledig tot hun recht kunnen komen en mensen met een fixed mindset zich kunnen ontwikkelen richting een growth mindset:

  • Gebruik groeitaal. De kracht van het magische woordje ‘nog’. Is het niet goed of is het nog niet goed?
  • Gebruik termen als ‘proberen’, ‘ontwikkelen’, ‘doen’ in plaats van ‘zijn’
  • Vier de successen en ook de pogingen die nog niet gelukt zijn.
  • Falen is onderdeel van ontwikkeling. Benadruk dat fouten maken en tegenslagen erbij horen om ervan te leren.
  • Creëer een open cultuur en blijf elkaar feedback geven. Geef feedback over de inzet, het gedrag en het proces in plaats van feedback over de persoon en het resultaat.

In bijna elk coachingstraject komt bewustwording over de mindset en het creëren van een groeiomgeving wel aan bod. Dus wil je hier meer over weten, neem dan contact met me op!

Maybelline Molensky begeleidt als coach individuen en teams in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Maybelline Molensky
Coach en teamcoach bij Triple Balance

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!