Carrièretwijfels. Hoe voorkom je dat medewerkers onverwachts vertrekken?

Carrière twijfels? Stel als HR Manager de juiste vragen - Triple Balance

De Corona uitbraak heeft het werkende leven in Nederland op z’n kop gezet. Er is een groep werknemers overvraagd in hun werk, maar er zijn ook werkenden die juist meer ruimte ervaren. De meeste mensen werken thuis, waar ze op afstand leidinggeven of geleid worden. Verbinding maken met collega’s is niet meer vanzelfsprekend, maar iets waar je moeite voor moet doen. Door al die veranderingen twijfelen mensen vaker over hun carrière. De vraag: ‘Blijf ik m’n huidige spoor volgen of kies ik een ander spoor?’ sluimert. Terwijl jij als HR-adviseur liever wil voorkomen dat medewerkers onverwachts vertrekken.

HR-managers, grijp deze kans

Medewerkers hebben van tijd tot tijd behoefte aan verandering. In verschillende levensperiodes kan twijfel over een baan toeslaan. Vaak schieten vluchtige gedachtes door het hoofd: ‘ik zou wel wat anders willen’, maar uiteindelijk wordt een nieuwe stap niet gezet. Blijven zitten waar je zit voelt toch veiliger.

Wat is de kern van de ontevredenheid?

Door de Coronacrisis en de Covid-maatregelen voelen mensen zich vaker ongelukkig. Dat kan net het duwtje zijn om toch van baan te veranderen. Maar staan jouw medewerkers werkelijk stil bij wat hen ongelukkig maakt? Omgevingsfactoren en bepaalde situaties spelen een grote rol in het niet tevreden zijn met een baan, maar is dat ook echt de kern?

Vraag wat je medewerkers nodig hebben

Hier ligt een kans voor HR-managers. Wil je als organisatie dit soort verrassingen voorkomen, dan is het belangrijk dat er een open en veilige werkomgeving bestaat. Een omgeving waar mensen hun twijfels bespreekbaar durven maken. Als HR-manager herken je de situatie en weet je meteen de juiste vragen te stellen. Durft iemand echt stil te staan en te reflecteren op z’n baan, en op zichzelf? Wat vindt jouw medewerker echt belangrijk? Ga hierover het gesprek aan en luister oprecht en met aandacht naar je medewerker.

Het gaat om talent

Ieder mens is meer dan een functie. Het gaat om de talenten die iedereen heeft. Denk daarom na waar je die wilt en kunt inzetten. Bied een loopbaantraject aan. Elk bedrijf heeft mooie mogelijkheden en nieuwe stappen liggen binnen handbereik. Zo hou je medewerkers die van toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie aan boord.

Marit Koolhaas
Trainer en coach Triple Balance

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!