Heeft jouw team oprechte aandacht voor elkaar?

Creër een team waar mensen 'thuiskomen' - Triple Balance

Ben je leider van een team? Waarschijnlijk ligt in jouw team dan de focus op effectiviteit. De kans is groot dat je bent gericht op het behalen van goede resultaten en het leveren van prestaties, binnen een bepaalde deadline. Enorm belangrijk natuurlijk, je wilt immers je doelen behalen, één van de kernfactoren voor een succesvol team. Wist je dat er nog een ander element van belang is? Een component die net zoveel aandacht verdient? Weet je of er in jouw team ook voor elkaar wordt gezorgd? Is er oprechte aandacht voor elkaar?

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers ‘thuiskomen’ in je team?

In mijn werk als teamcoach kom ik regelmatig met teams in aanraking waar medewerkers ‘thuiskomen’ in hun team. Zo mooi vind ik dat. De teamleden geven aan dat ze zich gezien voelen, dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat zij hun team verrijken met hun talent en ervaringen. Tegelijkertijd kom ik met teams in aanraking waar dit ‘thuiskomen’ helemaal geen vanzelfsprekendheid is. En dat kan allerlei redenen hebben. Misschien is het doel van het team uit het vizier geraakt, is er minder verbinding tussen teamleden of werkt ieder voor zich.

Niet vanzelfsprekend

Zo’n gevoel van thuiskomen in je team is dus belangrijk, en komt niet vanzelf. Want thuiskomen in je team, betekent allereerst ook thuiskomen bij jezelf. Mag jij er van jezelf helemaal zijn, met wie je bent en wat je hebt meegemaakt? Mag je trots zijn op jezelf of wil je liever dingen wegstoppen? Misschien hebben veel van je teamleden de laatste tijd wel thuisgewerkt. En waren zij dan ook thuis bij zichzelf?

Tips voor een teamleider

Wil je een team creëren waar oprecht aandacht is voor elkaar, maak dan ruimte vrij in de agenda. Plan een vergadering of een bijeenkomst om samen tijd te maken. En dat kan best een uitdaging zijn; je wilt immers ook prestatieafspraken bespreken en doelen behalen. Als je wilt dat teamleden zich thuis voelen in je team moet je aandacht hebben voor een gesprek en tijd nemen om te horen hoe je teamleden erbij zitten. Durven teamleden te benoemen wat er speelt in hun leven; zowel in werk als privé? Durven ze zich uit te spreken? Hebben jullie plezier met elkaar en vier je samen successen? En mogen jouw teamleden zijn wie ze zijn, ook als dat niet helemaal matcht met anderen?

Samen groeien en ontwikkelen

Zelf vind ik het prachtig om te zien als teams fijn samenwerken. Dan zie je hoe mensen tot hun recht komen en het beste met elkaar voor hebben. Als je samen in staat bent elkaar te laten groeien, floreert de groep. Neem daarom de tijd en leer elkaar (opnieuw) kennen. Zeker als je als team lange tijd niet fysiek met elkaar hebt samengewerkt. Bespreek met elkaar wat ‘thuiskomen in het team’ voor iedereen betekent en op welke wijze jullie daar invulling aan willen geven.

PS: Wil je meer weten? Neem contact met me op!

Marit Koolhaas
Trainer en coach Triple Balance

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!